Trening

Mięso wołowe – dlaczego warto je spożywać?

Przez wiele lat istniało wiele mitów i błędnych przekonań na temat czerwonego mięsa. Wiele osób eliminuje ze swojej diety czerwone mięso, ponieważ uważa, że jest ono niezdrowe dla organizmu ze względu na wysoką zawartość cholesterolu, kwasów tłuszczowych i trójglicerydów. W żadnym wypadku nie powinniśmy jednak eliminować go z naszej diety. Tak długo, jak będzie spożywane z umiarem, będziemy dostarczać naszemu organizmowi różnych niezbędnych składników odżywczych, które zawiera. W rzeczywistości udowodniono, że spożywanie porcji około 200 gramów tygodniowo zapewnia wiele korzyści.

1. Wysoka zawartość sarkozyny

Sarkozyna jest elementem niezbędnym do prawidłowego rozwoju mięśni i utrzymania ich w zdrowiu. Dostarcza im wystarczającej ilości energii, aby móc wykonywać zarówno codzienne obowiązki, jak i wszystkie te czynności, które mają związek z wysiłkiem fizycznym, dlatego ten rodzaj mięsa jest bardzo polecany tym osobom, które regularnie uprawiają sport lub prowadzą bardzo aktywny tryb życia.

2. Bogactwo białka

Mięso, takie jak stek wołowy jest bogate w wysokiej jakości białka, ponieważ zawiera podstawowe w naszej diecie aminokwasy, gdyż nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować lub robi to w sposób niewystarczający.

3. Dużo karnityny

Karnityna jest bardzo ważnym elementem wspomagającym metabolizm tłuszczu i zwiększającym produkcję aminokwasów rozgałęzionych, co zapewnia wiele korzyści dla osób regularnie ćwiczących i/lub biorących udział w zawodach sportowych.

4. Zawiera alaninę

Alanina jest substancją, która odpowiada za produkcję cukru z białka, co jest bardzo ważne dla uzyskania potrzebnej nam na co dzień energii. Jeśli nie mamy wystarczającej ilości tego pierwiastka w naszym organizmie, będziemy odczuwać zmęczenie. Nabrałeś ochoty na steka? Poznaj przepis na steka z sosem z zielonego pieprzu.

5. Ważne źródło kwasu linolowego

Wołowina ma bardzo niską zawartość tłuszczu, a zawarty w niej tłuszcz ma dużą ilość kwasu linolowego, który sprzyja regeneracji tkanek organizmu spowodowanej intensywnym ćwiczeniem przez długi okres czasu. Ponadto pierwiastek ten pomaga w poprawie mięśni ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne.

6. Duża ilość witaminy B6

Wołowina zawiera dużą ilość witaminy B6, która przyczynia się do poprawy naszego układu odpornościowego oraz przyspiesza metabolizm i syntezę białek. W ten sposób zapewniamy naszemu organizmowi dodatkowy wkład, aby mógł on prawidłowo funkcjonować i zwalczać niektóre łagodniejsze choroby. Ale trzeba też wiedzieć, że kiedy metabolizm jest przyspieszony, spala więcej kalorii, więc jest to świetna opcja do włączenia w diety odchudzające. Nie należy jednak przesadzać.

7. Zawiera żelazo

Mięso wołowe ma wysoką zawartość żelaza. Żelazo to substancja mineralna, która jest bardzo ważna dla hematopoezy, czyli procesu tworzenia, rozwoju i dojrzewania czerwonych krwinek. Jest bardzo łatwo przyswajalny i zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego. Bardzo ważny element w walce z anemią.

Similar Posts